Povestile Timisoarei

Povestile Timisoarei


Program

Închis

Address

Chicago, Illinois, USA

La pas prin Timisoara: Cotat ca fiind unul dintre orașele cu cele mai bogate patrimonii arhitecturale și culturale din România, Timișoara este un obiectiv turistic pe care trebuie să-l adaugi pe lista locurilor vizitate. 
“Mica Vienă”, “inima Banatului”, “orașul de pe Bega”, “orașul florilor” - sunt doar câteva din numele cu care locuitorii și turiștii deopotrivă obișnuiesc să alinte Timișoara.
Centrul este primul dintre locurile cu care vei dori să faci cunoștiință imediat ce ai ajuns și ți-ai lăsat bagajele în cameră. Începând cu Palatul Culturii și până la Catedrala Mitropolitană, centrul orașului cunoscut și sub numele de Piața Victoriei sau Piața Operei concentrează un număr impresionant de palate și clădiri care încă păstrează gloria și arhitectura spectaculoasă de pe vremuri.
Stilul preponderent este cel baroc vienez (de unde și denumirea Timișoarei de Mica Vienă) dar și stilurile neo-bizantin și Art Nouveau care şi-au pus amprenta pe numeroase clădiri. Palatele pe care le poți admira în această parte a orașului sunt: Palatul Lloyd, Palatul Neuhausz, Palatul Marbl, Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Palatul Dauerbach, Palatul Loffler, Palatul Hilt-Vogel, Palatul Szechenyi și Palatul Weiss. Majoritatea găzduiesc astăzi restaurante cu diferite specifice culinare, instituții sau magazine.
Catedrala
Catedrala Mitropolitană din Timișoara este fără îndoială una dintre clădirile care îți va atrage privirea indiferent în ce parte a centrului te vei afla, doar este cel mai mare edificiu religios din oraș. Impresionează atât prin arhitectura somptuoasă care îmbină stilul bizantin cu cel moldovenesc cât și prin dimensiunile sale vaste (cel mai înalt turn dintre cele 11 existente măsoară o înălțime amețitoare de 83,7 metri).
 
 
Nici spațiul verde din centrul pieței nu a fost neglijat, pe acesta fiind amplasate numeroase grădini și flori dar și monumente istorice precum Lupoaica cu puii (o replică a Lupei Capitolina, daruită Timișoarei, în 1926 de municipalitatea orașului Roma, pentru a evoca rădăcinile comune ale poporului român și italian) sau Fântâna arteziană, cunoscută şi sub numele de Fântâna cu peşti (a fost construită în 1957, având bazinul în formă de stea cu 5 colţuri, seara este luminată de spoturi colorate).




Clădirea Palatului Culturii adăpostește astăzi Opera Națională Română și cele trei teatre de stat Teatrul National Mihai Eminescu, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și Teatrul German de Stat (o situație unică și totodată o premieră în Europa).
Opera



 Castelul Huniade (Muzeul Banatului) se numără printre multele obiective turistice cu care se poate mândri Timişoara și implicit centrul orașului (a nu se confunda cu Castelul Huniazilor sau Corvinilor din Hunedoara). Mai mult decât un monument istoric, Castelul Huniade este și cea mai veche clădire din Timișoara, fiind construită între anii 1443 - 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea. În curtea interioară s-au descoperit fundaţiile zidăriilor şi a turnului donjon, care se prespun a data din 1307 – 1314. In cadrul secției Ştiinţele Naturii  care se află la etaj, se poate admira colecţia de fluturi Dr. F. König, colecţia de păsări împăiate provenind de la renumitul ornitolog Dionisie Linţia (ambele colecţii sunt cele mai mari de acest tip din România) sau dacă ești interesat de arheologie, poți vedea sanctuarul de la Parţa, unicul sanctuar neolitic din România (descoperit la câţiva kilometri sud-vest de Timişoara).
Muzeul Banatului


Parcul Central din Timișoara (situat chiar lângă Catedrala Mitropolitană, în partea dreaptă) are o istorie impresionantă. În secolul al XVII-lea, chiar pe locul acestuia se afla un cimitir militar care a fost închis în anul 1770. O sută de ani mai târziu, comandantul militar al orașului, generalul Anton Scudier, a dat ordin ca osemintele să fie mutate în Cimitirul Eroilor (în Calea Lipovei) și în locul lui să fie cât mai repede un loc de promenadă. Noul spaţiu verde a preluat numele generalului și, după moartea sa, a fost ridicată o statuie în acel loc. În Primul Război Mondial statuia a fost distrusă, iar în prezent Parcul Central găzduiește un monument al eroilor, cîteva statui ale unor personalități importante din istoria Banatului și numeroase fântâni arteziene.
Parcul central

Sinagoga din Cetate - un monument arhitectonic de o valoare excepțională. Acest lăcaș de cult evreiesc a fost construit cu mai mult de un secol în urmă în stil maur. În prezent servește ca locație alternativă pentru diverse recitaluri și spectacole de teatru.
Sinagoga



Parcul Rozelor reprezintă o altă atracție de renume a Timişoarei. De fapt, s-ar putea spune că faima Timişoarei de oraş al parcurilor sau oraş al trandafirilor este în mare măsură datorată acestui parc.

Amenajat în anul 1928, Parcul Rozelor a schimbat numeroase nume, înfățisări și suprafețe. Astăzi, singurul lucru pe care îl mai are în comun cu vechiul rozariu cunoscut peste mări și țări este numărul soiurilor de trandafiri, peste 1200. Timişoara sărbătoreşte începând din anul 2009, „Ziua Trandafirului”, în fiecare ultimă zi de joi a lunii mai. 

Uriașul amfiteatru amenajat în interiorul acestui parc este un alt motiv care transformă Parcul Rozelor într-o destinație populară. Pe scena acestuia se desfăşoară anual festivaluri în aer liber, precum StudentFest (Festivalul Studenților) în luna iunie, Festivalul Inimilor în luna iulie, sau Festivalul de Operă şi Operetă la sfârşitul lui august sau Ruga Timişoarei, la mijlocul lunii septembrie.
Parcul Rozelor


« Piata Rosie » , nume neoficial dat ca urmare a pavajului roșu folosit pentru reabilitarea recentă a acesteia, unde in centru, este situata Statuia Fecioarei Mariei și a Sfântului Nepomuk.
Piata Rosie

Piata Unirii sau centrul vechi, realizată în stil baroc, este cea mai veche piață din Timișoara și este denumită astfel în cinstea trupelor române care au intrat în cetate la 3 august 1919 când au instaurat administraţia românească, definitivând astfel unirea Banatului cu România (această dată a devenit şi ziua oficială a oraşului).
Această parte istorică a orașului concentrează importante obiective turistice precum Domul romano-catolic, Palatul baroc (Muzeul de Artă), Catedrala ortodoxă sârbă, Monumentul Sfintei Treimi, Casa Brück , fântâna cu apă minerală și alte monumente arhitecturale la fel de impresionante.
Piata Unirii


Bastionul Maria Theresia  este un monument în stil baroc de o mare însemnătate istorică, fiind cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea cetate a Timișoarei. Alte fragmente ale fostei cetăți se pot observa în Parcul Botanic și pe Calea Al. Ioan Cuza. Dacă scopul inițial al Bastionului a fost acela de apărare a cetății, în prezent este folosit ca pasaj de trecere atât pentru autoturisme cât și pentru pietoni.
Bastion
Fabrica de Bere Timișoreana este una din emblemele orașului și prima fabrică de bere din Romania, înființată în anul 1718 în sudul cartierului Fabric, pe strada Ștefan cel Mare nr.28. In incinta fabricii, exista si un muzeu care oferă turiștilor spații generoase de expunere în care sunt prezentate utilaje, instalații tehnologice, materiale publicitare, fotografii și chiar o sală de proiecție (unde este prezentată istoria fabricii).
Existența fabricii este legată de numele Prinţului Eugeniu de Savoia, care a venit cu iniţiativa construirii fabricii, din două motive - pentru a aproviziona armata austriacă cu bere și pentru a suplimenta apa potabilă din oraş.
Fabrica de bere
Aflată în același cartier cu Fabrica de bere, în imediata apropiere a Pieței Traian, domnește cea mai mare biserică romano-catolică a Timișoarei, Millenium. Biserica are dimensiuni impozante având o cupolă de 45 de metri și două turnuri de 65 de metri înălțime. Stilul construcției este neo-romanic şi neo-gotic iar denumirea de Millenium are legătură cu comemorarea unui mileniu de la aşezarea poporului maghiar pe aceste meleaguri.
Biserica Romano-Catolica
Malurile Begăi: Este foarte ușor să-ți continui relaxarea plimbându-te de-a lungul malului sau chiar într-o bărcuță pe Bega unde poți descoperi numeroasele parcuri și oaze de verdeață sau celebrele poduri ale Timișoarei care se întind peste Bega, oferindu-ți ocazia să te bucuri de priveliști superbe. Malurile Begăi au fost refăcute și consolidate recent așa că te vei putea bucura de un drum destul de lin. Indiferent de anotimp, plimbările pe malul Begăi îți pot oferi priveliști și apusuri deosebite. Mai mult de atât, te poți bucura de o plimbare și în parcurile aflate exact lângă mal: Parcul Catedralei, Parcul Justiției sau Parcul Copiilor
Malul Begai

Muzeul Satului Banatean din Timişoara este situat în extremitatea nordică oraşului şi se întinde pe 17 hectare. Cadrul pitoresc al muzeului redat de copacii seculari ai parcului, de lacul pe care se sprijină o mică insulă cu pavilion de lemn, de poarta de lemn sculptată în stil tradițional dar și de toate elementele tradiționale care compun satul te vor convinge că a meritat drumul până aici.
Plimbarea în muzeul satului, construcțiile autentice reprezentând biserica, școala, primăria, birtul, stăzile și casele de demult te vor introduce în viața bănățenilor din secolele trecute. Te poți informa despre istoria și arhitectura fiecărui element consultând panourile explicative plasate în apropiere. De asemenea, şi interiorul caselor poate fi vizitat, unde vei putea admira ţesături populare, roţi de tors, războaie de ţesut, instrumente de olărit, unelte, obiecte împletite, oale şi farfurii de ceramică pictată dar și alte piese specifice de mobilier.
În vecinătatea muzeului se află si Grădina Zoologică precum şi Pădurea Verde, un loc ideal pentru picnic sau plimbări în natură.
Muzeul Satului
Sursa articol+poze: venusbnb.ro/blog/7-locuri-de-vizitat-in-timisoara


Iulius Gardens este unul dintre cele mai spectaculoase spaţii verzi din Timişoara, amenajat într-o manieră inedită si include 1.400 de arbori, cu înălţimi de până la 13 metri, care impresionează prin dimensiuni, forma coroanelor şi coloritul frunzelor, în diferite perioade ale sezonului de vegetaţie.
 
Tei, cedri, fagi pendulari şi piramidali, platani, diverse varietăţi de arţar, stejari, castani, brazi, pini, carpeni de tip spalier sau cu formă piramidală, pruni şi duzi ornamentali, magnolii sunt doar câteva specii care înfrumuseţează zona.
In Iulius Gardens te bucuri de: Carusel supraetajat pentru copii, Lac cu vegetaţie, Gazon special, pe care vizitatorii se pot așeza pentru a se relaxa, pentru a citi o carte sau pentru a se bucura de priveliște si alei de promenadă.
Source: www.romania-insider.com/iulius-town-opens-timisoara-romania
Iulius Mall parking graffiti
Source: www.romania-insider.com/iulius-town-opens-timisoara-romania


http://romaniatourism.com/timisoara.html

Alte sugestii

TENUE Multibrand luxury shop
Lucruri pe care trebuie să le faci în Timișoara
Arta stradală din Timișoara
Turist in Timișoara